Chili con carne

Tummalla suklaalla aateloitu täyteläinen chilipata.

maanantai 21. syyskuuta 2015 teksti KUNTO PLUS

4 annosta

100 g valkoisia papuja
100 g punaisia kidneypapuja
2 pientä punasipulia
1 tl kylmäpuristettua rypsiöljyä
2 rkl balsamiviinietikkaa
600-700 g suikaloitua naudanpaistia
ripaus merisuolaa
1 punainen chilipaprika
1 tl juustokuminaa (eli jeeraa)
4 valkosipulin kynttä
1 tl tulista paprikajauhetta
8 katajanmarjaa
hieman raastettua muskottipähkinää
vastajauhettua mustapippuria
1 tölkki tomaattimurskaa
2 maissintähkää tai
2-3 dl pakastemaissia
1 punainen paprika
1 vihreä paprika
20 g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus väh. 70 %)
1 tl akaasiahunajaa
1 rkl oliiviöljyä


Pinnalle:

silopersiljaa
2 rkl kevytranskankermaa


Valmistus

Liota papuja vedessä 10 tuntia ja keitä niitä noin 40 minuuttia. Lisää suola vasta kun pavut ovat kypsiä. Pilko sipulit, kääntele niitä öljyssä ja kuullota padassa. Lisää balsamietikka, lihat sekä suolaa ja jatka paistamista silloin tällöin sekoittaen.

Halkaise chili pituussuunnassa. Murskaa kumina morttelissa ja silppua valkosipuli.

Lisää pataan mausteet ja tomaattimurska. Anna seoksen kiehua hiljalleen 20 minuuttia.

Keitä sillä aikaa maissintähkiä kevyesti suolatussa vedessä 7 minuuttia.

Pilko tuoreet paprikat ja lisää ne pataan. Jatka keittämistä 10 minuuttia. Jos seos on liian paksua, voit lisätä tilkan vettä. Lisää joukkoon pavut, suklaa ja hunaja, ja kuumenna seos niin, että suklaa sulaa.

Irrota maissinjyvät tähkistä ja lisää jyvät pataan. Mausta lihapata öljyllä, suolalla ja pippurilla sekä koristele persiljalla.

VINKKI: Jot et ehdi liottaa ja kypsentää kuivattuja papuja, voit käyttää säilykepapuja. Maku ja koostumus kärsivät hiukan, mutta hätäratkaisuna säilykkeet menettelevät.

Päivällistä puolessa tunnissa

1. Tiikerirapu-pinaattipasta 2. Vihreä rapu-parsakeitto 3. Pinaatti-tomaattiuunimunakas 4. Nizzansalaatti 5. Broileri-hernerisotto 6. Jauhelihapihvi ja kvinoa-kasvislisuke 7. Pestolohi 8. Broileri-punajuuri-kvinoasalaatti 9. Kunnon pihvi, perunaa ja salaattia 10. Pinaattitäytteiset kalarullat ja kauden kasviksia 11. Kylmäsavulohta, suippokaalia ja savusulatejuustoa 12. Kana-omenasalaatti 13. Kesäkurpitsapastaa, papuja ja katkarapuja 14. Pinaatti-lohitäytteinen munakasrulla 15. Lihapulla-papusalaatti 16. Turskaa ja rosmariiniperunoita 17. Lehtipihvi ja yrttinen perunasose 18. Tonnikala-kapris-oliivipasta 19. Porkkana-linssikeitto 20. Jauhelihapihvi paistettujen vihannesten kera 21. Grillattu porsaankyljys kvinoan ja parsakaalin kera 22. Punakaalisalaatti 23. Broileri-kaalicurry 24. Broileria, juureksia ja uunitomaatteja 25. Chili con carne naudanlihasta 26. Merianturaa, päärynää ja sitruunaa 27. Lampaanfilee, perunoita ja lehtikaalia 28. Maa-artisokka-papukeitto 29. Uunilohta ja kaalia 30. Munakas sienet ja paprika 31. Kampelaa, kirsikkatomaattia ja parsakaalia 32. Broileria ja mustakaalia 33. Tonnikalaa paistetun punasipulin ja kvinoan kera 34. Kaalihodari herkullisella täytteellä 35. Tomaatti-mustakaalikeitto 36. Omenalla ja sitrushedelmillä höystettyä kanasalaattia 37. Pastaa ja saksanpähkinäpestoa 38. Punajuurimunakas ja savulohta 39. Broileria ja bataattisosetta 40. Lampaanfilettä, fenkolipyrettä ja salaattia 41. Katkarapu-mangokeitto 42. Lohta ja punakaalisalaattia 43. Broileripataa ja bataattipyrettä 44. Broileri-mansikkasalaatti 45. Lohi-omena-piparjuurileipä 46. Kylmä kurkku-hernesosekeitto 47. Broileri-tomaatti-kvinoasalaatti 48. Parsaa, broileria ja ilmakuivattua kinkkua 49. Kikhernesalaattia ja dippiä 50. Tulinen tomaattikeitto ja piparjuuriskyr 51. Lohta, suippokaalia ja raitajuurta 52. Broileria ja linssisalaattia 53. Papupaellaa ja katkarapuja 54. Papusalaattia, broileria ja kvinoaa 55. Paprika-papu-kesäkurpitsakeitto 56. Broileria tomaatti-jogurttikastikkeessa 57. Terveellinen fish and chips 58. Lohi-kookoskeitto 59. Punajuuri-piparjuurikeitto 60. Lohipyöryköitä, kikherneitä ja kaalia 61. Chili con carne 62. Kurpitsa-sellerikeitto 63. Vasikanfileetä 64. Broileri-papu-pähkinäwrapit 65. Broileria, risottoa ja kesäkurpitsaa

Ehkä sinua kiinnostaa...