Letuja, saksanpähkinöitä ja mustikoita

Marjoilla ja pähkinöillä voit lisätä lettuannoksen kuitupitoisuutta ja täyttävyyttä merkittävästi.

© iStock

Litteän vatsan letut

Letuissa ei tarvitse olla hurjasti kaloreita. Näissä terveellisissä gluteenittomissa letuissa on sopivasti energiaa, ja ne pitävät hyvin nälkää. Lisäksi ne vielä maistuvatkin mainioilta.

tiistai 17. lokakuuta 2017 teksti Maria Jespersen

Litteä vatsa ei ensimmäisenä tule letuista mieleen, mutta nämä letut todellakin voivat auttaa saamaan unelmien litteän vatsan. 

Näissä letuissa ei ole jauhoja eikä lisättyä sokeria. Kun sinun tekee mieli jotain hyvää, mutta haluat välttää yllimääräistä energiaa, nämä letut ovat oivallinen valinta. Nämä letut toimivat aamiaisena, välipalana, jälkiruuaksi ja sopivat myös treenin jälkeiseen energiatankkaukseen. 

Litteän vatsan letut

1 annos

Valmistusaineet

2 munaa
½ banaania
½ tl jauhettua kardemummaa
1 tl kanelia
½ tl kookosöljyä tai oliiviöljyä paistamiseen

Resepti: M. Kristensen

Valmistus

  • Soseuta banaani ja sekoita joukkoon kaneli ja kardemumma.
  • Lisää kananmunat joukkoon ja vatkaa taikina tasaiseksi. 
  • Kuumenna paistinpannu, lisää öljy pannuun ja kaada taikinaa kohtalaisen kuumalle pannulle.
  • Paista lettuja pari minuuttia, kunnes pohja on kauniin kullanruskea. Käännä ja paista vielä minuutti. 
  • Tarjoa esimerkiksi rahkan, rajojen ja pähkinäiden kanssa. 

Vinkki: Letut ovat hyviä myös kylminä. Valmista kerralla pari annosta, niin sinulla on valmis aamiainen tai eväät seuraavaksi päiväksi. Säilytä letut peitettynä jääkaapissa. 

Ravintosisältö/annos (ilman päällyksiä)

Energiaa: 205 kcal
Proteiinia: 12 g
Rasvaa: 12 g
Hiilihydraattia: 11 g
Kuitua: 2 g

Resepti: M. Kristensen

Miksi nämä letut ovat terveellisiä

Ei sokeria, ei vehnäjauhoja, vain vähän energiaa ja vain 5 luonnollista raaka-ainetta, joiden terveellisyydestä kerrotaan lisää alla.

1. Kylläisyyttä kanamunista

Kananmunissa on runsaasti proteiinia, joka pitää hyvin kylläisenä ja auttaa siksi painonhallinnassa. Jos vaihtaa aamiaissämpylät kananmuniin, tulee päivän mittaan syötyä vähemmän. 

Vinkki: Jos haluat letuista vieläkin vähäenergiaisempia ja proteiinipitoisempia, tee taikina pelkistä valkuaisista. 

2. Makeutta banaaneista

Banaani antaa luontaista makeutta lettutaikinaan, sillä banaani sisältää hedelmä- ja rypälesokeria. Banaanin tasapainoinen yhdistelmä hitaita ja nopeita hiilihydraatteja pitää nälkää pitkään.

Vinkki: Jo ruskeapilkkuisiksi kypsyneet banaanit ovat makeimpia ja parhaiten sulavia.   

3. Kardemumma voi rauhoittaa vatsaa

Kardemummaa on perinteisessti käytetty rauhoittamaan vatsaoireita ja sen vaikutusta rasvanpolton edistäjänä on tutkittu eläinkokeilla.

4. Kaneli voi auttaa tasaamaan verensokeria

Alustavien tutkimusten perusteella vaikuttaa siltä, että kanelin säännöllinen käyttö saatta alentaa kakkostyypin diabeetikoiden verensokeria. 

5. Paras paistoöljy

Paistoöljynä kookosöljy on yksi parhaimmista öljyistä hyvän kuumuudensietokykynsä ansiosta. Myös oliiviöljy kestää hyvin kuumuutta.

Terveelliset päällykset

Sinä, missä aamiaisleiville tulee helposti ladottua levitettä ja leikkeleitä, letuille on helpompi käyttää terveellisiä päällyksiä, kuten rahkaa, pähkinöitä ja marjoja. 


Enemmän terveellisyyttä taikinaan

Voit halutessasi kasvattaa taikinan terveellisyyttä entisestään lisäämällä taikinaan kaurahiutaleita, mantelijauhoja tai raastettua porkkanaa.

Lisää lettu- ja lettutaikinaohjeita täältä.

Ehkä sinua kiinnostaa...