Kuitua, kalsiumia, antioksidantteja, omega-3-rasvahappoja ja proteiinia!

Chian siemenet – pikkuruiset terveyspommit

Asteekkien ruokavalion supersiemenet ovat uskomattoman terveellisiä!

tiistai 19. syyskuuta 2017 teksti Inge Eriksen

Muinaiset asteekit söivät chian siemeniä saadakseen jaksamista, voimaa ja kestävyyttä taisteluun. Suomeen terveelliset chian siemenet tulivat vasta 2000-luvun puolella, ensin luontaistuotekauppoihin ja sittemmin myös marketteihin. 

Chian siementen terveellisyys

1. Kuitua: Ruokalusikallisessa chian siemeniä on kuitua peräti 5 grammaa -- siis enemmän kuin kuitusisällöstään tunnetuissa pellavansiemenissä, seesaminsiemenissä tai auringonkukansiemenissä. Kuitu sitoo jopa 27 kertaa painonsa verran nestettä ja lisää sen ansiosta suolen sisältöä. Kun suolessa on massaa, suoli toimii paremmin, ja ruoka pitää pidempään kylläisenä. Kuitu myös hillitsee verensokerin rajuja heilahteluja. Näiden ominaisuuksien ansiosta chian siemenistä on apua myös painonhallinnassa.  

2. Monityydyttymättömät rasvahapot: Kahdessa lusikallisessa chian siemeniä on enemmän omega-3-rasvahappoja kuin kokonaisessa lohifileessä, mutta vain kala sisältää EPA- ja DHA-rasvahappoja, jotka vahvistavat immuunipuolustusta ja hermostoa. 

Chian siemeniä kannattaa syödä niiden omega-3-rasvahapposisällön sijasta saadakseen monityydyttymättömiä rasvahappoja. 

3. Proteiini: Chian siemenet ovat kasvikunnan paras proteiininlähde. Proteiini pitää kylläisenä.

4. Kalsium: Chian siemenissä on runsaasti luuston hyvinvointia edistävää kalsiumia. 1 rkl chian siemeniä täyttää 6 % päivän kalsiumintarpeesta.

5. Antioksidantit: Chian siemenissä on immuunipuolustusta tukevia antioksidantteja, jotka auttavat elimistöä suojautumaan vapaiden happiradikaalien aiheuttamilta hapettumisreaktioilta. 

Näin saat chian siemenistä entistäkin terveellisempiä

Murskaaminen: Jos haluat varmistaa, että elimistö pystyy ottamaan talteen siementen hyödyliset rasvahapot, siemenet kannattaa murskata morttelissa tai jauhaa tehosekoittimella. 

Idätys: Chian siemenissä on fytiiniä, joka voi heikentää vitamiinien ja kivennäisaineiden imeytymistä. Kun idätät siemeneet, fytiini hajoaa. Siemenet itävät noin 5 - 6 vuorokaudessa. Käytä ituja ruuan lisänä.

Chian siementen käyttö

Chian siemenet sopivat erinomaisesti tuorepuuroon. Turvota siemeniä vähintään 20 minuuttia tai yön yli kylmässä maidossa tai kasvismaidossa ja nauti marjojen tai hedelmien kanssa.

Voit myös lisätä chian siemeniä sämpylätaikinaan, leivonnaisiin tai lettuihin, smoothieihin, rahkaan, pastaan tai salaattiin.

Kuivat chian siemenet turpoavat!

Chian siemeniä ei kannata nauttia kuiviltaan ilman liottamista. 

Yhdysvalloissa chian siemenet olivat alkaneet turvota niitä lusikallisen kuiviltaan nauttiineen miehen ruokatorvessa, ja apuun tarvittiin lääkäriä. 

Chian siementen säilytys

Säilytä chian siemenet kuivassa paikassa, suljetussa rasiassa ja huoneenlämmössä. Voimakkaat tuoksut voivat tarttua siemeniin.

Chian siemenet säilyvät pitkään.

Chiaohjeita alla olevista linkeistä:

Ehkä sinua kiinnostaa...