Äiti ja lapsi laittavat ruokaa

Kun lapsi saa osallistua kokkaukseen, kasviksetkin tulevat tutuiksi kuin huomaamatta.

© iStock

Tutkija kertoo: näin saat muksut syömään kasviksia

Jos jälkikasvu nyrpistää parsakaalille, älä hätäänny. Kerromme, miten vältät sotatoimet ruokapöydässä.

keskiviikko 1. helmikuuta 2017

Vaikka lapsen suusta pääseekin surkea parahdus joka kerta, kun parsakaali laskeutuu hänen lautaselleen, älä luovuta. Lasten kasvisten syöntiä voi edistää monella tapaa, lapsiin erikoistunut ravitsemusterapeutti Sophia Komninou kertoo. Annamme neljää hyvää neuvoa.

Kokeile sinnikkäästi

Älä anna periksi heti ensimmäisen ”ein” kohdalla. Äläkä myöskään kolmannen, neljänen tai viidennen. Saatat joutua tarjoaamaan samaan vihannesta vaikka 15 kertaa, ennen kuin lapsi kiinnostuu. Älä kuitenkaan painosta lasta.

Älä piilota vihanneksia ruuan sekaan

On tärkeää, että lapsi saa tutustua ruokaan kaikilla aisteilla. Älä piilota kasviksia ruokien sekaan tunnistamattomiksi elementeiksi, koska silloin muksu ei opi syömään niitä omatoimisesti. Kasvisten promootiohanke voi myös saada pahasti takapakkia, jos pahaa-aavistamaton kasvistenvastainen lapsesi tajuaakin tulleensa ”huijatuksi”.

Älä tee numeroa

Kaalista tai porkkanasta ei kannata tehdä suurta show’ta vain koska oletat lapsen nyrpistävän niille nenäänsä. Omat ruokaan kohdistuvat odotuksesi siirtyvät helposti myös lapselle, joten kasvisten syömiseen ja ruokailuun ylipäänsä kannattaa suhtautua mahdollisimman neutraalisti ja luontevasti. Lasta ei myöskään tarvitse ylenpalttisesti ylistää heti, kun hän sattuu syömään lusikallisen herneitä.

Ota lapsi mukaan ruuanlaittoon

Kun lapsi saa auttaa keittiössä ja osallistua kokkailuun, kasvikset tulevat hänelle tutuiksi kuin huomaamatta. On myös tärkeää, että koko perhe aterioi yhdessä, jolloin lapsi näkee, että kasvikset maistuvat vanhemmillekin.  

Lähde: The Conversation

Ehkä sinua kiinnostaa...