Pekaanipähkinöitä kuorineen ja ilman kuoria
© iStock

Superruoka: pekaanipähkinät

Pekaanipähkinöissä on mukavaa toffeeta muistuttavaa makeutta, joka taltuttaa makeannälkää. Samalla ruuansulatus ja sydän saavat uutta puhtia ja uni maistuu.

perjantai 24. marraskuuta 2017 teksti Irene Brøndum

Runsaasti syitä syödä pekaanipähkinöitä

Pekaanipähkinöistä on monenlaista hyötyä

Pekaanipähkinät ovat hyväksi ruuansulatukselle

Pekaanipähkinöissä on paljon kuitua. Kuitu vauhdittaa suolen aaltomaisesti etenevää liikettä, ja ravinto kulkee nopeammin ruuansulatuskanavan läpi. 

Pekaanipähkinät edistävät yöunia

Pähkinöiden kuitu, proteiini ja terveelliset rasvat pitävät iltasyömisen kurissa ja niiden sisältämä magnesium auttaa nukkumaan syvää ja rauhallista unta. 

Pekaanipähkinät tekevät sydämelle hyvää

Suositeltava annos pähkinöitä on 1-2 pientä kourallista, eli noin 15-30 g/vrk*. Tutkimukset osoittavat, että päivittäin pähkinöitä syövillä on muita vähemmän sepelvaltimotautia ja verenpainetautia**.

* Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ** The American Journal of Clinical Nutrition 7.5.2014

Pekaanipähkinät sisältävät hyviä ainesosia

  • Pekaanipähkinöiden sisältämä SINKKI ylläpitää vastustuskykyä.
  • Pekaanipähkinöissä on paljon kertatyydyttymättömiä rasvahappoja, jotka alentavat kolesterolia. 
  • Vain 10 % syö päivässä 30 grammaa pähkinöitä. Keskimäärin suomalaiset syövät 3 grammaa.
  • Pähkinöissä on paljon proteiinia. Siksi ne pitävät pitkään kylläisenä. 

Tiesitkö tätä? Pähkinöiden runsas ravintokuitu tarvitsee nestettä turvotakseen ja edistääkseen ruuansulatusta. Juo 1,5–2 litraa vettä päivässä.  

100 g pähkinöitä sisältää näin paljon kuitua

  • Cashewpähkinä

    3 grammaa kuitua
  • Saksanpähkinä

    5,6 grammaa kuitua
  • Hasselpähkinä

    8,2 grammaa kuitua
  • Pekaanipähkinä

    9,6 grammaa kuitua

Pekaanipähkinöiden käyttövinkkejä

  • Ripottele rouhittuja pähkinöitä aamu­jogurttiin, mysliin tai marjakeittoon.
  • Pähkinärouhe sopii kaalisalaattiin, wokkiin ja kalaruokiin.
  • Napostele pähkinöitä suoraan pussista makeannälkään tai välipalaksi. 

Pekaanipähkinöiden säilytys

  • Pähkinät säilyvät parhaiten kuivassa ja viileässä. Älä säilytä niitä liesitason yläpuolella olevassa kaapissa.
  • Pidä pähkinät ­läpi­näky­­­mät­tömässä tiiviissä rasiassa, ettei niiden laatu kärsi valosta ja hapesta.
  • Pitkään huoneenlämmössä tai ilmalle ja valolle alttiina olleiden pähkinöiden ­rasva eltaantuu, ja maku muuttuu tunkkaiseksi ja vastenmieliseksi. Pähkinöitä voi myös pakastaa. Ne säilyvät pakastettuina noin vuoden.

Ehkä sinua kiinnostaa...