Keko maustekurkumaa

Miksi kurkumaa kannattaa syödä

Köyhän miehen sahramiksi kutsuttu kurkuma on perinteisesti jäänyt tyyriin vertailukohteensa varjoon, mutta nyt keltaisen maustekasvin arvostus on huimassa nousussa. On nimittäin havaittu, että kurkumalla on koko joukko hyödyllisiä terveysvaikutuksia.

keskiviikko 8. kesäkuuta 2016 teksti Rie Bekker

Kursailematta kurkumaa

Kurkumaa on käytetty ruuanlaitossa, kosmetiikassa ja lääkeaineena jo pitkään, ainakin jo 600 vuotta eaa. Nykyään se tunnetaan parhaiten keltaiseksi värjäävänä mausteena. Intiassa ja muualla kurkuman kotiseuduilla sitä käytetään paljon riisi- ja kalaruuissa nimenomaan väriä antamassa.

Kurkumaa myydään joko kokonaisena juurena tai jauhettuna, samalla tavalla kuin inkivääriä. Sen maku on kuitenkin miedompi kuin inkiväärin. Kurkumaa käytetäänkin paljon erilaisissa mausteyhdistelmissä, ja se on esimerkiksi curryjauheen tärkeä ainesosa. Luonnonlääkinnässä kurkumalla on hoidettu mm. yskää, nivelkipua, maksavaurioita ja tulehduksia. Kurkuman vaikutuksia on alettu tutkia myös lääketieteellisesti. 

4 terveellistä vaikutusta

Noin 2 prosenttia kurkumasta on keltaista kurkumiini-pigmenttiä. Kurkumiini on se ainesosa, jonka takia kurkumaa kannattaa opetella käyttämään ruuanlaitossa. Se on nimittäin superterveellistä.

  • Ihon hyvinvointi
    Kurkuma on antibakteerinen aine: se ehkäisee ja hillitsee bakteeritulehduksia esimerkiksi haavoissa. Sen on havaittu lievittävän myös muita iho-oireita, kuten syöpää sairastavien ihovaurioita. Tutkijoiden mukaan vaikutus johtuu kurkumiinin antioksidanttisesta vaikutuksesta. Kurkumiini käy elimistössä pieninä määrinä esiintyvien haitallisten aineiden kimppuun ja neutraloi ne ennen kuin ne ennättävät tehdä tuhoa soluissa. 
  • Immuunipuolustus
    Kun immuunipuolustus on heikentynyt, ei elimistöllä riitä vastustuskykyä sairauksia vastaan. Tulehdukset pääsevät silloin riehumaan rajoituksetta, ja elimistö kuormittuu. Tutkimuksissa on havaittu, että kurkumiini vähentää ja säätelee kehoon päässeitä tulehdusta edistäviä aineita ja ehkäisee ja lievittää siten tulehdusreaktioita. Kurkumiinin tasapainottava vaikutus ehkäisee sairastumista ja auttaa elimistöä vahvistamaan heikentynyttä immuunipuolustustaan.

  • Syövän torjunta
    Tunnetut syöpähoidot saattavat jäädä tehottomiksi tai niillä voi olla ikäviä sivuvaikutuksia. Siksi tutkijat etsivät jatkuvasti uusia syöpälääkkeitä, ja viimeaikaisten eläinkokeiden perusteella näyttää siltä, että kurkumiini saattaa estää syöpäsolujen kasvua. Kurkumiini voi säädellä syöpäsolun kasvua reagoimalla siihen vaikuttavien proteiinien kanssa. Vaikutus on havaittu myös ihmisillä tehdyissä kokeissa. 

  • Sydänterveys
    Tutkijat ovat erittäin kiinnostuneita myös kurkumiinin mahdollisesta vaikutuksesta verenkiertoelimistön sairauksiin. Tutkimuksia on kuitenkin vielä niukasti. Toistaiseksi saadut tulokset ovat olleen erittäin lupaavia. Kurkumiini saattaa siis suojata myös sydän- ja verisuonitaudeilta. Vaikutusmekanismin taustalla arvellaan olevan samoja antioksidatiivisia ja tulehdusta hillitseviä ominaisuuksia kuin kurkumiinin muissakin terveysvaikutuksissa. 


Kurkuman käyttövinkkejä

Kurkumaa voidaan käyttää ruuanlaitossa sekä kuivattuna ja jauhettuna että kokonaisena juurena. Kurkumajuuri näyttää keltaoranssilta inkiväärijuurelta, ja sitä kannattaa etsiä aasialaisia ruoka-aineita myyvistä liikkeistä.

  • Kurkumalla voi värjätä keltaiseksi esimerkiksi riisin, pataruuat, leivän ja muita leivonnaisia.
  • Mausta kurkumalla uunissa tai paistinpannussa kypsennetyt kasvikset. Sen maanläheinen maku sopii yhteen varsinkin perunan, juuresten ja kukkakaalin kanssa.
  • Lisää kurkumaa tuoremehuun ja smoothieen: hedelmien makeus tasapainottaa kurkuman hiukan läpitunkevaa makua.
  • Kurkumaa voi nauttia myös ravintolisänä.
  • Tee itse terveysteetä: Lisää kiehuvaan veteen ripaus jauhettua kurkumaa ja inkivääriä, makeuta hunajalla tai agavesiirapilla ja lisää joukkoon maitotilkka.

Säilytys 

  • Valmista kultaista tahnaa, jossa on kurkumajauhetta, mustapippuria ja öljyä. Reseptejä löytyy netistä hakusanoilla golden turmeric paste.

  • Tuore kurkuma säilyy pari viikkoa jääkaapissa muovipussissa tai rasiassa. ­

  • Tuoretta kurkumaa voi myös pakastaa: kuori ja viipaloi tai raasta kurkumajuuri ja pakasta. Kurkumajauhe säilyttää arominsa parhaiten kuivassa, viileässä ja pimeässä.  

Ehkä sinua kiinnostaa...