Kookospähkinä

Tuore kookosvesi ja kookos ovat pähkinän avaamisen vaivan arvoisia.

keskiviikko 7. lokakuuta 2015 teksti KUNTO PLUS

Kannattaako kookosta käyttäää?

Kookospähkinässä on runsaasti rasvaa ja kuituja sekä vitamiineja ja kivennäisaineita kuten B-vitamiineja, C-vitamiinia, foolihappoa, kaliumia, rautaa ja tärkeää seleeniä.

Tuoreet pähkinät sisältävät enemmän vitamiineja kuin jalostetut kookosjauhot ja kookossokeri.

Nauti näin

Jos saat käsiteltäväksesi vihreän, nuoren kookospähkinän, puhkaise aukko sen lakeen ja työnnä aukkoon pilli, ja nauti kookosvettä! Nuoren kookospähkinän hedelmäliha on pehmeää ja makeaa, ja sitä voi syödä kuin sorbettia.

Jos taas käsissäsi on tutumpi ruskea, pieni pähkinä, se halkeaa parhaiten vasaralla tai sahalla. Kookospähkinän hedelmälihaa voi käyttää naposteluun, hedelmäsalaattiin ja lämpimiin ruokiin.

Mistä tunnet sä pähkinän...

Kypsymätön kookospähkinä on suuri vihreä luumarja, joka sisältää kookosvettä ja pehmeää valkoista hedelmälihaa.

Tunnetumpi ruskea kookospähkinä on kypsä. Sen sisäpuolella on siemenvalkuaista (hedelmälihaa) ja kookosmehua (eri asia kuin muodikas kookosvesi).

Tarkkana kaupassa

Nuoria vihreitä kookospähkinöitä voi hyvällä tuurilla saada aasialaisista kaupoista. Ruskeita pähkinöitä saa useimmista suurista ruokakaupoista.

Pähkinän tulee tuntua painavalta, ja sen tulee hölskyä ravistaessa, koska muutoin se voi olla kuivettunut.

Ehkä sinua kiinnostaa...