Lue myös

Appelsiini

Appelsiinit

Tiesitkö tätä: Nimi appelsiini tarkoittaa kiinan­omenaa ja tulee saksasta: ­Apfel on omena ja sine-loppu viittaa hedelmän alkukotiin Kiinaan.

© iStock

Superruoka: Appelsiini

Appelsiinin kuoriminen voi tuntua hieman työläältä, mutta vastineeksi saa runsaasti C-vitamiinia sekä mehukkaan makean makunautinnon.

tiistai 9. tammikuuta 2018 teksti Maria Jespersen

Miksi kannattaa herkutella appelsiineilla

Appelsiini on hyväksi monella tapaa

Appelsiini voi auttaa flunssantorjunnassa

Flunssan torjumiseen saati taltuttamiseen tarvitaan saantisuositukset reippaasti ylittävä määrä C-vitamiinia. C-vitamiiniporetablettien käytön lisäksi kannattaa syödä appelsiineja.

Appelsiini voi auttaa syöväntorjunnassa

Appelsiinin sisältämat C-vitamiini, flavonoidit ja beetakaroteeni ovat antioksidantteja, jotka voivat auttaa ehkäisemään verisuoni-, sydän- ja rappeumasairauksia ja jopa syöpiä.

Appelsiini auttaa pitämään huolta nivelistä

Appelsiinin kalsium ja C-vitamiini edistävät nivelten joustavuutta, ja emäksinen mehu auttaa vähentämään virtsahapon kertymistä niveliin.

Mitä oranssin kuoren alla piilee

  • Appelsiinin mehevästä hedelmälihasta 86,5 % on vettä, siksi appelsiini sammuttaa hyvin janoa. 
  • Paksun oranssin kuoren alla olevan valkoisen osan pektiiniä käytetään marmeladien ja hillojen hyydyttämiseen.
  • Kun appelsiinin kuoren rikkoo, mehu purskahtaa ulos jopa 38 kilometrin tuntinopeudella. Myös appelsiinin tuoksu on voimakas. 
  • Oranssi ja valkoinen kuori sisältävät hesperidiini-flavonoidia, joka alentaa verenpainetta ja kolesterolia.

Bonusvinkki 

  • Dippaa lohkoja rahkaan tai jogurttiin. 

Appelsiini maistuu esimerkiksi kvinoapuuron lisukkeena.

  • Raastettu oranssi kuori sopii kastikkeisiin, marmeladiin ja leivonnaisiin ja valkoinen kuori jauhautuu smoothieihin.
  • Talvinen salaatti syntyy valkokaalista, appelsiinista, puolukoista, paahdetuista pinjansiemenistä ja vinegretistä. 

Kokeile myös raikasta punakaali-juures-appelsiinisalaattia.

Näin valitset ja säilytät appelsiinin

  • Hyvä appelsiini on painava, sileä, joustava ja raikkaantuoksuinen, muttei pehmeä.
  • Appelsiinit säilyvät huoneenlämmössä viikon, jääkaapissa kaksi, mutta viileässä ne menettävät makua ja aromia.
  • Appelsiini on herkkä muiden hedelmien, kuten omenan, banaanin, mangon, luumun, persikan, päärynän ja papaijan tuottamalle kypsyttävälle etyleenille. Säilytä erillään.
  • Appelsiinimehua ja kuori­raastetta voi pakastaa. 

Appelsiinin sesonki

  • Tammikuu
  • Helmikuu 
  • Maaliskuu 
  • Huhtikuu 
  • Toukokuu 
  • Kesäkuu
  • Marraskuu 
  • Joulukuu    

Saavuta tavoitteesi vuonna 2018!

Ehkä sinua kiinnostaa...