Nainen haukkaa leipää

Leipä on herkkua, mutta käykö se vatsallesi?

© iStock

Oletko herkkä gluteenille

Gluteeniherkkyydellä, keliakialla ja ärtyvän suolen oireyhtymällä voi olla samanlaisia oireita. Diagnoosi kannattaa jättää lääkärin tehtäväksi.

maanantai 26. kesäkuuta 2017 teksti Irene Brøndum

Vatsavaivat ovat yleinen riesa, ja gluteenista tuntuu tulleen yleinen syntipukki erinäisille oireille.

Oireet

Gluteeniherkkyys aiheuttaa usein samankaltaisia oireita kuin keliakia, eli turvotusta, ilmavaivoja, ripulia ja väsymystä. Toisaalta samankaltaisia oireita voi esiintyä myös ärtyvän suolen oireyhtymässä.

Älä vältä gluteenia turhaan

Gluteeniherkkyyden diagnosointiin ei ole tällä hetkellä varsinaista testiä, joten ensi alkuun kannattaa varmistaa, ettei kyse ole keliakiasta. Gluteenia ei kannata jättää pois ruokavaliosta omin päin ennen lääkärin selvitystä, sillä se voi haitata oikean diagnosiin tekemistä. 

Keliakiassa gluteeni on ehdottomassa pannassa, sillä se vaurioittaa suolinukkaa ja voi näin lisätä myös syövän riskiä. Gluteeniherkät ja ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivät saavat usein helpotusta oireisiin tiettyjä viljoja välttämällä, mutta riittävän kuidun saannin varmistamiseksi ruokavaliomuutokset kannattaa tehdä mieluiten ravitsemusammattilaisen kanssa. Monilla myös ärtyvän suolen oireyhtymän oireita lievittävä FODMAP-ruokavalio tepsii vatsavaivoihin, mutta senkin noudattamiseen kannattaa hakea apua esimerkiksi ravitsemusterapeutilta ravintoainepuutosten välttämiseksi.

Vehnäallergia

Vehnäallergia on varsin harvinaista. Se voi aiheuttaa iho-, hengitys-, vatsa- tai suolisto-oireita, jotka alkavat pian vehnän syömisen jälkeen. Vehnä ei kuitenkaan aiheuta allergikolle suolinukan tuhoumista kuin gluteeni keliaakikolle.

Vehnäallergiassa tärkeää on välttää oireita aiheuttavia viljoja, mikä voi vaatia melkoista tarkkuutta, sillä esimerkiksi vehnää käytetään monien elintarvikkeiden valmistuksessa. Vehnäallergiset ja myös ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivät voivat kuitenkin usein käyttää gluteenitonta kauraa. Ruokavaliota ei kannata laatia omin päin vaan lääkärin ohjeiden mukaisesti.

Lue lisää keliakian, vilja-allergian ja gluteeniherkkyyden oireista täältä.

Lähteet: Duodecim, Keliakialiitto

KUNTO PLUS vaatettaa sinut juoksulenkille

Juuri nyt voit saada käytännöllisen ja tyylikkään Active Fit -juoksutakin KUNTO PLUS -lehden mukana. Juoksutakki on räätälöity antamaan sinulle parhaat edellytykset huippusuorituksiin sääolosuhteista riippumatta.

Nyt KUNTO PLUS tarjoaa sinulle hienon juoksutakin sekä runsaasti inspiraatiota, vinkkejä ja terveellisiä reseptejä. Säästät yli 99 €!

>>Katso erikoistarjous täältä.<<

Ehkä sinua kiinnostaa...