Nainen puree leipää
© colourbox

Näin gluteeni vaikuttaa elimistöön

Valkoisen vehnäleivän syömistä on kritisoitu jo pitkään - ja hyvällä syyllä. Tiedätkö sinä, mitä gluteeni tekee elimistössä?

tiistai 23. elokuuta 2016 teksti Irene Brøndum
Gluteenin epäillään vaikuttavan suoliston bakteerikoostumukseen haitallisesti. Arvellaan, että gliadiini-proteiini, jota on esimerkiksi vehnänjyvän sisimmässä osassa, voi heikentää suolen limakalvoa niin, että haitalliset aineet pääsevät helpommin imeytymään verenkiertoon. Tämä taas edistää elimistön hiljaista tulehdustilaa, joka lisää elintapasairauksiin sairastumisen riskiä ja ylipainoa.


Opas: Näin vältät gluteenia

Gluteenista luopuminen tarkoittaa hyvästejä myös tavalliselle leivälle ja pastalle, pitsalle, paneroinnille, näkkileivälle, kekseille ja kakuille. Niiden sijasta voi nauttia gluteenittomia kaurahiutaleita, kvinoaa, riisiä, perunaa ja tattaria.

Ehkä sinua kiinnostaa...