Treenaava nainen juo vesipullosta
© iStock

Milloin veden juominen ei kannata

Riittävä nesteen saanti on elimistölle elintärkeää, mutta on myös hetkiä, jolloin vesipullon korkki kannattaa pitää kiinni.

keskiviikko 15. maaliskuuta 2017 teksti Anja Bruneskjold

Veden juonnin hyödyistä on tuskin kukaan välttynyt kuulemasta. Riittävä nesteen saanti on elimistölle elintärkeää, ja veden juominen voi myös auttaa esimerkiksi painonhallinnassa. Liika on kuitenkin liikaa veden juonnissakin. Listasimme viisi tilannetta, joissa vettä ei kannata lipittää.

1. Kun vettä on tullut jo juotua runsaasti

Nestettä suositellaan juotavaksi 1 - 1,5 litraa päivässä. Tämän lisäksi nestettä saadaan myös päivän mittaan saaduista ruuista. Liian runsas veden juominen ei ole kuitenkaan kenellekään hyväksi, sillä se saattaa häiritä elimistön neste- ja suolatasapainoa ja pahimmillaan johtaa hengenvaaraan. Nesteen tarpeen selvittämisessä mainio mittari on janontunne, joten omaa kehoa kannattaa kuunnella mieluummin kuin juoda "varmuuden vuoksi" liikaa, vaikka ei janottaisikaan.

2. Kun virtsa on kirkasta

Virtsan väri voi kertoa paljonkin terveydentilasta. Tummankeltainen virtsa voi olla merkki nestehukasta, aivan kirkas virtsa taas on todennäköisesti kertoo siitä, että vettä on tullut juotua jo aivan tarpeeksi. 

3. Kun olet juuri syönyt ison aterian

Jos tavoitteena on pudottaa painoa, vettä kannattaa juoda mieluiten ennen ateriaa. Birminghamin yliopiston tutkimuksessa osallistujat, jotka joivat puoli litraa vettä ennen puoli tuntia ennen päivän aterioita, pudottivat painoa selvästi verrokkiryhmää enemmän.

4. Kun olet treenannut kovaa

Rankan ja pitkäkestoisen treenin jälkeen pelkkä vesi ei välttämättä enää riitä korvaamaan hien mukana poistuneita elektrolyyttejä, kuten natriumia ja kaliumia. Tällöin urheilujuoma on paikallaan. Urheilujuomasta saa suolojen lisäksi yleensä myös energiaa antavaa glukoosia.

+ Vinkki: jätä makuvedet kauppaan

Makuvesissä ja -vissyissä voi olla myös sokeria tai makeutusaineita. Makuveden voi kuitenkin valmistaa käden käänteessä itsekin juuri oman maun mukaan. Lisää veteen esimerkiksi sitruunaa, marjoja tai mintunlehtiä, anna maustua ja nauti!


Ehkä sinua kiinnostaa...