Nainen syöksee tulta suustaan
© iStock

Chili voi pidentää ikää

Chili voi auttaa ehkäisemään monia sairauksia ja auttaa näin elämään pidempään.

torstai 19. tammikuuta 2017 teksti Birgitte Muldbjerg

Hyviä uutisia chilin ystäville: chilin syönti voi pidentää ikää tai auttaa laskemaan joidenkin sairauksien riskiä.

Vermontin yliopiston tutkijat ovat nimittäin löytäneet yhteyden chilin syönnin ja pitkän iän välillä: uudessa tutkimuksessa todettiin chiliä käyttävillä aikuisilla kuolleisuuden olevan jopa 13 prosenttia pienempi kuin niillä, joiden lautasilla chiliä ei näkynyt. Tutkimusaineistona käytettiin laajassa yhdysvaltaisessa terveys- ja ravitsemustutkimuksessa vuosina 1988–1994 saatuja tietoja yli 16 000 aikuisen osalta, ja tulokset tukivat aiemman kiinalaistutkimuksen tuloksia, joissa niin ikään chili näytti olevan yhteydessä pienentyneeseen kuolleisuuteen. Tutkijat eivät ole varmoja, mistä chilin vaikutus johtuu, mutta yhteys saattaa perustua chilin kapsaiiniin – polttavaa tunnetta aiheuttavaan yhdisteeseen – reagoiviin solukalvon TRP-kanaviin, joilla on tärkeitä tehtäviä monien solujen toimintojen kannalta.

Tietyn TRP-kanavatyypin aktivointi voi vaikuttaa solutasolla myös lihavuuden torjuntaan ja näin myös muun muassa sydän- ja verisuonisairausien ehkäisemiseen.

Tutkijat korostavat, että aiheesta tarvitaan edelleen lisää tutkimusta ennen kuin chili voidaan julistaa todelliseksi terveysmausteeksi, mutta kenties tulevaisuudessa uusien tutkimustulosten myötä suuta polttava herkku mainitaan myös ravitsemussuosituksissa.

Näin kesytät poltteen

1. Mitä enemmän syöt chiliä, sitä paremmin siihen totut, sillä tällöin sen elimistössä aiheuttamat kipuviestit vähitellen vaimenevat.

2. Juo mausteisen ruuan kyytipoikana maitoa tai olutta. Kapsaiini liukenee rasvaan ja alkoholiin, vesi ei sen sijaan juuri auta poltteeseen.

3. Jos ruokaan on hulahtanut liikaa chiliä, sekoita joukkoon jogurttia tai sokerivettä. 

Saavuta tavoitteesi vuonna 2018!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Kuinka usein syöt lihaa?


KUNTO PLUS suosittelee