Hunajaa
© iStock

3 yllättävää asiaa, joita ei saa syödä raakana

Tiettyjen elintarvikkeiden mutustelu raakana on nyt syytä lopettaa, sillä se ei ole erityisen terveellistä ja voi jopa sairastuttaa.

tiistai 21. helmikuuta 2017 teksti Anja Bruneskjold

Olet varmasti kuullut, että raa'an lihan ja taikinan syömistä tulisi välttää. Mutta luultavasti olet mutustellut huoletta esimerkiksi vihanneksia raakana, vaikka niistäkin löytyy myrkyllisiä aineita, jotka voivat pahimmillaan sairastuttaa syöjän. Vältä siis seuraavien syömistä kypsentämättä.

1. Peruna

Kypsentämätön peruna ei onneksi ole superherkullista, joten sitä tulee harvoin syötyä, mutta välttely kannattaa myös terveyssyistä. Peruna voi nimittäin aiheuttaa ongelmia ruuansulatuksessa, jos sitä ei ole kypsennetty kunnolla.

2. Idut

Nam, idut ovat herkkua! Yleensä niitä syödään raakana salaatin seassa. Iduissa saattaa kuitenkin piileskellä salmonella-, koli- tai listeriabakteereja, joten kypsennys olisi hyvä idea.

Muista myös pestä idut todella huolellisesti, jos haluat välttää ikävät bakteerit.

3. Kuivatut pavut

Kuivattuja papuja ei kovin yleisesti syödä raakana, mutta jos teet sen, uhkana ovat raju ripuli, oksentelu ja pahoinvointi. Raaoissa pavuissa on lektiini-nimistä myrkyllistä ainetta, joka täytyy liottaa niistä pois. Jos käytät kuivattuja papuja, liota niitä vedessä yön yli, vähintään 12 tuntia, huuhtele ne ja keitä niitä vielä puoli tuntia puhtaassa vedessä.

Ehkä sinua kiinnostaa...