© iStock

Neljä sitkeää luuloa painonpudotuksesta

Jos haluat laihtua pysyvästi, heitä nämä luulot romukoppaan.

torstai 26. tammikuuta 2017

Painonpudotuksesta on monia vääriä luuloja, ja ne perustuvat usein jonkin yksittäisen ruoka-aineen viholliseksi julistamiseen. Valitettavasti tällaiset mustavalkoiset väittämät eivät kuitenkaan yleensä auta pääsemään painonpudotuksessa puusta pitkään, vaan saattavat pahimmillaan olla vain haitaksi.

Luulo 1: Hiilarit lihottavat 

Lihominen johtuu yleensä elämäntapojen kokonaisuudesta, ei yksittäisestä ruoka- tai ravintoaineesta. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että jos saat ruuasta vähemmän energiaa kuin mitä kulutat, painosi putoaa. Hiilihydraatit eivät sinällään pilaa kenenkään painonpudotusprojektia. Niidenkin suhteen kannattaa kuitenkin panostaa laatuun ja tarkkailla määrää.

Luulo 2: Kaikki proteiini on hyvästä, kaikki hiilarit pahasta

Proteiini on toki tärkeä osa etenkin liikkuvan laihduttajan ruokavaliota, sillä se auttaa lisäämään kylläisyyttä ja tukemaan lihasmassan kasvua. Proteiininsa voi kuitenkin hankkia monesta lähteestä, kuten hiilihydratinkin, eikä esimerkiksi punainen liha  ole aina paras vaihtoehto. Muun muassa vähärasvainen liha, pavut, maitotuotteet sekä kasvikset ja täysjyvätuotteet ovat sen sijaan hyviä valintoja laihduttajan lautaselle.

Luulo 3: Tietyt ruoka-aineet polttavat rasvaa

Mikään ruoka-aine ei polta rasvaa. Chili, inkivääri ja valkosipuli voivat vaikuttaa energiankulutukseen, mutta se ei tarkoita, että niitä syömällä vyötärö kaventuu. Sen sijaan energian kulutusta lisäämällä ja saantia vähentämällä paino voi pudota, joten ruokavalioon kannattaa sisällyttää terveellisiä ja vähänenergiaisia ruoka-aineita, kuten kasviksia.

Luulo 4: Illalla syöminen lihottaa

 Kulutuksen ylittävä syöminen lihottaa. Kulutusta vähäisempi syöminen laihduttaa. Jos illalla on nälkä, kannattaa syödä. Painonpudotuksen kannalta suositeltavia iltanaposteltavia ovat esimerkiksi kasvikset, hedelmät ja pähkinät. Jos nälän antaa kurnia, se luultavasti herättää yöllä, jos siltä ylipäänsä saa unta. 

Ehkä sinua kiinnostaa...